Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC предупреждава за големи просрочени заеми - печалбата спада с 82%

Най-голямата банка в Европа повиши прогнозата си за загубата по лоши кредити за 2020 г. от 8 на 13 млрд. долара

HSBC предупреждава за големи просрочени заеми - печалбата спада с 82%

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският кредитор HSBC Holdings Plc не успя да оправдае очакванията за печалбата си, като най-голямата банка в Европа сигнализира за задълбочаване на загубите по кредити, ударени от негативното влияние на пандемията от коронавирус. 

Още по темата

HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции, припомня Bloomberg. Това доведе до спад на печалбата от бизнеса за банкиране на дребно и корпоративно банкиране, компенсиран отчасти от увеличаването на приходите на нейното пазарно звено.

Кредиторът повиши прогнозата си за загубата по лоши кредити за 2020 г. от 8 на 13 млрд. долара.

„Резултатите от първото полугодие бяха повлияни от пандемията от COVID-19, понижените лихвени проценти, увеличения геополитически риск и повишените нива на нестабилност на пазара“, заяви главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин.

Забавянето на бизнеса на банката ще засили натиска върху Куин да ускори планирания от него „основен ремонт“, който се очаква да доведе до закриване на 35 000 работни места, тъй като кредиторът цели да преобърне тенденцията при звената с ниски приходи.

Куин каза в понеделник, че банката в момента разглежда плановете за ускоряване, обявени през февруари, и обсъжда допълнителни мерки за увеличаване на финансовите резултати.

HSBC, която генерира голяма част от приходите си в Азия, изпадна в турбуленция през последните месеци, докато се опитва да балансира на фона на влошаващите се политически отношения между Китай и САЩ и нарастващото напрежение в Хонконг. За да повиши своята рентабилност, кредиторът се стреми да фокусира операциите си в Азия и други региони освен Европа и САЩ.

Печалбата на HSBC за второто тримесечие падна с 57% спрямо година по-рано, докато очакваните загуби по кредити достигнаха 3,8 млрд. долара. Коригирана печалба преди лихви и данъци достига 2,59 млрд. долара, което е по-малко от очакванията на анализаторите за печалба в размер на 2,94 млрд. долара.

Приходите на банката от бизнеса за управление на богатството и частното банкиране се понижиха с 12 на сто за тримесечието, докато при търговията спадът достига 14%. Подобно на конкурентните банки, тя отбеляза скок на приходите в размер на 24% от търговията с акции на фона на волатилните пазари.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Търговската сделка след Brexit - постижима и трябва да се сключи